Artiklar

Ett kulinariskt dykäventyr

Ett Italienskt kulinariskt äventyr

– i Norge

CARLO GOLFETTO, DEN ITALIENSKA PASTAKUNGEN

”NO, NO, NO, YOU DON´T NEED TO BRING LUNCH. THIS IS NOT A NORWEGIAN BOAT, IT´S AN ITALIAN BOAT”

Sensommarsolen värmer och en svag, varm vindpust från öst lovar oss en behaglig båttur. Vi är på den norska sydkusten på One Ocean Dive Resort och ägaren Carlo Golfetta, den italienska pastakungen, hälsar oss välkomna till denna helgens event: Diving Culinairy Adventure.
Jag ler för mig själv när jag tänker på första gången vi besökte Carlo. Vi kom sedvanligt dragandes med gasolkök och en god burksoppa, en riktig delikatess i våra ögon. Carlo tittar överseende på oss, och med ett leende på läpparna utbrister han: No, no, no, you don´t need to bring lunch. This is not a Norwegian boat, it´s an ITALIAN boat. Skillnaden blev uppenbar mellan dyken. Färsk pasta tillagad på båten. Al dente. Hemlagad pastasås. Parmesan. Vitlöksbröd. Allt serverat på fint vitt porslin. Avslutningsvis italienskt kaffe. Oj, oj, oj, soppan kändes långt borta efter detta.
Dykare som lovordat Carlos matlagning under alla år har verkligen sett fram emot detta norsk-italienska kulinariska dykäventyr. Carlo berättar att denna förlängda helg ska, förutom dykningen, ägnas åt insamling av diverse ätbara havsdelikatesser. Vi ska sedan lära oss hantera allt ifrån öppning av kammusslor till kryddning och tillagning av våra fynd.

ENKEL DYKNING – ENKLA SMAKER

”DIVING SHOULD BE EASY. LIKE A GOOD PASTASAUCE. SIMPLE FLAVOURS IS THE BEST. DON´T MAKE IT SO COMPLICATED.”

Dagens första dyk är en vägg som slutar i vit sandbotten. På 20-25 meters djup finns gott om kammusslor. Vi behöver endast 3-4 st. var för att kunna prova olika varianter på grillen när vi kommer tillbaka. Vi är hela tiden omgivna av mängder med fisk. Blågyltorna dominerar och är riktigt närgångna.

På den vita snäckskalsbotten hittar vi de kammusslor vi behöver

Hissen upp i båten och sedan Carlos fantastiska pasta i solen på en närliggande ö. Gas fylls på från båtens luftbank för den som behöver. Easy diving. Lätt att bli bortskämd. Ytterligare en fin vägg efter lunch och sedan tillbaka med dagens fynd.


När vi är tillbaka startar Carlo grillen och förbereder eftermiddagens kulinariska äventyr. Den hemliga gästen Christian Skauge visar fram en variation av musslor och berättar vilka som är delikatesser och vilka man bör undvika. Vi sitter i solen på bryggan och lär oss öppna kammusslor, rensa och tillaga dom så att blandningen av örter kommer till sin rätt på bästa sätt. Några olika varianter provas där kammusslan får vara kung.

SÅ DU ÄLSKAR OST SÄGER DU?

DAG TVÅ STARTAR SOM DEN FÖRSTA. SOL. SVAG VIND. GLADA MÄNNISKOR. UT PÅ BÖLJAN DEN BLÅ. OCH YTTERLIGARE EN ÖVERRASKNING. MOZZARELLAMANNEN.

Dag två har vi fått ännu en deltagare på båten. Andrea Maggioni. Andrea är mannen som älskar ost så mycket att han har ett helt eget ostysteri i Lillesand där han gör allting själv för hand, från grunden. Han hämtar själv komjölken från bondgården och har sedan hand om hela tillverkningsprocessen. Inga konserveringsmedel eller tillsatser. Allt med italiensk kärlek – con amore. Minimalt med emballage för att skona naturen. Och nu är han här hos oss.

Efter första dyket får vi se hur Andrea bakar sin mozzarellarulle. Allt föregår i båtens lilla kök. Han har gjort en mozzarellaplatta som bland annat fylls med lufttorkad skinka och ruccola (från eget salladsland). Plattan rullas och skivas till vackra portionsbitar. Sedan är det smakdags. Utöver rullen får vi prova både den vanliga mozzarellan och den rökta varianten. Egenimporterad olivolja ringlas över osttallriken och avslutas med lite topping av flingsalt. Stämningen är andäktig när vi tar första biten. Den färska osten smälter i munnen och smakerna lever loppan på tungan. Så enkelt och så gott. Vi lämnar inga rester…

MAKRILL OCH VRAK

VRAKET ÄR DELVIS INTAKT OCH STÅR KÖLRÄTT PÅ 27 METERS DJUP

Kan det bli bättre? Ja, faktiskt. När dag tre startar ligger havet blankt som en spegel och solen fortsätter stråla över oss. Det pratas om vrak. Jag är ingen vrakfantast egentligen, men är ändå riktigt sugen på att se något av de fina vrak som är spridda i området. Eftersom många av dom ligger i väderberoende positioner ska det vara rätt förutsättningar för att kunna dyka på dom.I dag är allting rätt.


Vi ska besöka vraket Monsöy, ett 15 meter långt trävrak från en norsk fiskebåt byggd 1933.Båten är delvis intakt och står kölrätt på 27 meters djup. Vi går ned läng väggen vid en liten ö och hittar vraket utan problem. Följer sedan ön där vi hittar en mycket fin, brant vägg och vacker tareskog. När vi kommer upp är vi mer än nöjda allihop.

Nu åker fiskeredskapen fram. Får vi lite makrill kan det bli en god touch på lunchens sås. En liten makrill blir det faktiskt. Carlo gör en sås på gårdagens musselkok. Det blir också en variant på het sås med vitlök och chili rostade i olivolja.

Det avslutande dyket överträffar förväntningarna med ännu ett naturdyk vid en makalöst fin vägg. Nu kan vi återvända till hamn mättade av både naturupplevelser och matupplevelser. Och ändå. Sista kvällens avslutande måltid är kvar. Jag lämnar er att fantisera om den upplevelsen.

Vi ska definitivt inte missa Diving Culinairy Event 2019.

INFORMATION

Det går att ta sig till Kristiansand både med bil, båt och flyg. Vi valde att ta bilfärjan från Strömstad till Sandefjord. Det gav oss en paus med god buffé på båten och endast 3 ½ timmes bilfärd från Sandefjord.
Boende på campingen i lägenhet eller stuga och egna rum för förvaring och sköljning av dykutrustning.
Gasfyllning precis intill bryggan och luftbank på båten. Hiss på båten för säker och bekväm dykupplevelse.
Mer information finns på www.oneocean.no där du också kan läsa mer om vraket Monsöy.

Lämna ett svar