Artiklar

Weefine Ringlight 3000

TEAM PAULSEN TESTAR RINGLJUS 3000 FRÅN WEEFINE

RÄTT LJUS FÖR MAKROFOTO & MAKROFILM

Ett jämnt belyst motiv utan skuggor är det man ofta är ute efter vid både makrofotografering och makrofilmning. Visst kan skuggor ge dramatiska och/eller konstnärliga bilder men är man inte ute efter det är ett ringljus eller en ringblixt en bra lösning. Genom att placera ljuset runt själva objektivet på kamerahuset får man det automatiskt där man vill ha det och dessutom inga oönskade skuggor.
Det har börjat dyka upp en del ringblixtar för UV-användning på marknaden. Glen och jag har länge velat testa och föll för en smart kombination från Weefine. Det är ett ringljus, som ju också namnet Ring Light 3000 säger, och har många möjligheter till variation för både fotografering och filmning.

MONTERING & INSTÄLLNINGAR

Ringlampan placeras med M67 gängor direkt på kamerahuset. Är gängstorleken annan än M67 finns adaptrar att köpa. Hör med din kamerahusåterförsäljare.
Foto: Ringgljuset kan varieras från helt vitt ljus, rött ljus och blått ljus, alla med 4 stegs styrka från 100 % till 25 %. Och här kommer det smartaste: genom att koppla ringljuset med en optisk kabel till kameran kan den användas som vanligt fokuseringssljus i valfri färg och styrka för att sedan, inställd i blixtläge, ge en boosteffekt med lampans fulla 3000 lumen vita ljus när bilden tas.
Kamerainställningarna varierar förstås beroende på modellen och dess inställningsmöjligheter. Testa gärna på land i mörker eller dåliga ljusförhållanden för att få grepp om vilka inställningar du ska ha.
Filmning: När man filmar väljer man enkelt bara den ljusstyrka som krävs.
Vi har testat ringljuset både vid fotografering och filmning med systemkamera och kompaktkamera. Båda kamerapaketen blir lätta att handskas med både på land och i vattnet. Det blir lättare att komma nära motivet och att hålla kameran stadigt. Ringlampan löser även behovet av fokuslampa på ett smidigt sätt.
För all filmning på nära håll sitter ljuset som en smäck och ingen ytterligare lampa behövs då heller för filmningens skull.

TESTET

Vi testade ringljuset under tre dyk i Gullmarsfjorden med ganska dåliga siktförhållanden.
Sammanfattningsvis går det att få bra belysning från det närmaste man kan komma (i princip motivet på linsen) och upp till cirka 15 centimeter ifrån motivet. Det blir bättre ju närmare man kan komma. Längre ifrån blir bilden underbelyst och ljuset belyser de eventuella partiklar som finns i vattnet mellan kameran och motivet.

På riktiga makro- och supermacrobilder är Weefines ringljus helt fantastiskt. Det räcker gott och väl med en inställning på ISO 100-200, Slutartiden 1/100 och en bländare mellan 7 och 18 på vår Nikon D7000 och Nikons 60 mm lins.

På vår Olympus TG5 använde vi oss av att manuellt ställa in bländaren och hade även här ett lågt ISO på 100. Vi använde ett undervattenshus från SeaFrog med M67 gängor. Vid fotograferingen ställde vi kameran i Makroläget som gör att man kan gå hur nära som helst och få en helt skarp bild. Vid filmningen använde vi vid tillfället vidvinkelinställningar men det ska bli spännande att även testa att makrofilma med ringljuset.

TEKNISKA SPECIFIKATIONER

  • Uppladdningsbart 26650 Lithiumbatteri
  • Djupklassad till 100 meter
  • Kontinuerligt ljus: max 1800 lumen, 45 minuter
  • Blixtläge: max 3000 lumen, 12 timmar
  • Ljusvinkel: 100 grader på land / 90 grader i vatten
  • Färgtemperatur: 5000-5500 K
  • Tryckknappar med batteriindikator

Lämna ett svar