Gå till innehåll

Ormestad

Dykplatsen:

Denna dykplatsen är känd för sin helt lodräta vägg som slutar på 90 meters djup, men här finns även en fin vägg åt andra hållet som går i etapper.

Marken ägs av en bonde som stängt av själva hamnområdet med en bom. För att få lov att nyttja parkeringen på hamnområdet skall man först betala 50 kr/bil till bonden. Efter detta erhålls en kod så att man kan öppna bommen.

Längst in i viken är bottnen väldigt mjuk så det är lättast att gå i vattnet från någon av vikens kanter. Antingen bland stenarna strax före bryggan på vikens vänstra sida, eller på motsatta sidan av viken, vid stranden bredvid "dansbanan".

Dykprylar får inte läggas på vägen ut mot bryggan då bonden nyttjar den vägen med sin fyrhjuliga motorcykel. Inte heller bryggan får användas till lösa dykprylar. Att ha ytorganisation här brukar däremot gå bra.

Dyket:

Dyk 1: Ytsimma till den vänstra (södra) udden och gå ner där. För att uppleva väggens lodräta stup redan vid nedstigningen krävs ett längre ytsim. Här finns fina överhäng och det, tillsammans med väggens något inåtlutande karaktär, gör att här ofta är mörkt, så kom ihåg lampan. Tänk också på att det inte finns några klipphyllor eller annat att luta sig emot så god kontroll på avvägningen är ett måste.

Dyk 2: Gå ner utanför dansbanans brygga och håll till höger. Denna väggen är mer kuperad och omväxlande med stenrösen, lodräta partier och ravinliknande formationer.

Vägbeskrivning:

Från väg 161, ta av vid Skylt "Gullmarsberg 7". Efter 3 km, sväng vänster vid "Ormestad 2". Vid ny skylt "Ormestad 1", sväng vänster. När du kommer till en T-korsning, ta höger.

Stanna vid bondens hus till vänster, mitt emot ladan, och betala för parkeringen på hamnområdet. Är ingen i familjen hemma går det bra att lägga 50 kr/bil i ett kuvert utanför dörren. Skriv gärna ner registreringsnumret för att visa vem som betalat, ibland kan det vara många besökare här.

Fortsätt nerför backen och håll vänster där vägen delar sig. Öppna bommen med koden du fått och se till att stänga den ordentligt efter dig. Parkera på anvisad plats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *